Δημήτρης Κυριαζίδης: Δημόσια Ενημέρωση – Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την απομάκρυνση του Προέδρου του ΤΕΙ Οινολογίας Δράμας (Βίντεο)

0
6

Δημόσια Ενημέρωση – Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την απομάκρυνση του Προέδρου του ΤΕΙ Οινολογίας Δράμας

Ύστερα από μία πολύμηνη καθυστέρηση και προ της επιμονής του Αν.Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, προσήλθε ως υποχρεώθηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή σε σχετική Κοινοβουλευτική Διαδικασία, προκειμένου να απαντήσει για τα ζητήματα-προβλήματα που προέκυψαν στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας, αλλά και αναφορικά με τις προθέσεις του για τις συγχωνεύσεις τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Θεσ/νίκης, ως και με τη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, με ο,τι αυτό σημαίνει για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για τη Νομική Σχολή αυτού.

 

Πρακτικά της σχετικής συζήτησης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΒ΄

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

[…………]

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φτάνουμε στην τελευταία ερώτηση για τον κ. Γαβρόγλου.

Είναι η δεύτερη με αριθμό 1643/29-11-2017 ερώτηση του κύκλου αναφορών – ερωτήσεων του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Δημητρίου Κυριαζίδη με θέμα: «Καθαίρεση του Πρόεδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Η σημερινή επίκαιρη θα έλεγα ότι είναι μια μετεξέλιξη μιας ερώτησης που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα να σας πληροφορήσω με ιδιαίτερη θλίψη και συνάμα αγωνία για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου, όπως μου καταγγέλθηκε με πραγματικά άστοχες, αιφνίδιες και ελεγχόμενης νομιμότητας ενέργειες της Διοίκησης του ΤΕΙ, κυριολεκτικά καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος, ο κ. Μάμαλης, ένας πανεπιστημιακός λειτουργός, του οποίου η προσφορά στο ίδρυμα είναι ευρέως αναγνωρισμένη, μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες εχθές, χωρίς νόμιμη σύνθεση 

-παράσταση εκπροσώπου φοιτητών, η ανάδειξη του οποίου δεν είχε ολοκληρωθεί-, χωρίς την αποστολή ημερήσιας διάταξης, η οποία είναι άγνωστο αν συνετάγη, χωρίς την διανομή σχετικής εισήγησης και, κυρίως, χωρίς διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εντός και εκτός ΤΕΙ.

Η Πρυτανεία αποφάσισε να απομακρύνει έναν πρωτοπόρο Πρόεδρο από ένα Τμήμα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομά του. Ως γνωστόν, η δική του προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών στο συγκεκριμένο ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα κόσμημα, θα έλεγα, της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Προφανώς, βέβαια, οι δημόσιες τοποθετήσεις του και αναφορές του σχετικά με το μέλλον του Τμήματος και κυρίως, η κάθετη αντίδρασή του σε τυχόν συγχώνευση ή μεταφορά του σε άλλες πανεπιστημιακές μονάδες δεν ήταν αρεστές. Ως διαφαίνεται, οι φωνές αυτές αντίστασης και διαμαρτυρίας σε ένα σχέδιο απογύμνωσης του Τμήματος και εν τέλει απαξίωσης, έπρεπε να πνιγούν. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το υποστελεχωμένο και παραγκωνισμένο από τη Διοίκηση ΤΕΙ του Τμήματος Οινολογίας έχει μια εκπληκτική προσφορά.

Κύριε Υπουργέ, σας καταθέτω και το ψήφισμα των φοιτητών, που είναι ομόφωνο, και του εκπαιδευτικού προσωπικού και της Ένωσης Οινοποιών Δράμας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: Τελούνταν τα ανωτέρω σε γνώση του Υπουργείου; Ποια η επίσημη θέση επ’ αυτών; Θα παρέμβει το Υπουργείο στο πλαίσιο της ασκούμενης εποπτείας και πώς θα υπάρξει αυτό, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηρεμία στην πανεπιστημιακή κοινότητα;

Δεύτερον -και πιο βασικό ενδεχομένως-, υφίστανται σχέδια κατάργησης, μεταφοράς ή συγχώνευσης του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών σε άλλες πανεπιστημιακές μονάδες εντός ή εκτός ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Με δεδομένη την ανοδική πορεία του εν λόγω Τμήματος, τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και παραγωγή, τα επιτεύγματα και την εν γένει υψηλή αξιολόγηση του Τμήματος, το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει και απαιτεί και η δραμινή 

κοινωνία, να παραμείνει αυτό στη Δράμα, θέλουμε βεβαίως να ακούσουμε τι ακριβώς προτίθεσθε και για το δεύτερο αυτό σημαντικό ζήτημα και ερώτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ας αρχίσουμε με το εάν τυχόν υπήρξε καθαίρεση, αυθαίρετη απομάκρυνση κ.λπ. Η θητεία του συγκεκριμένου συναδέλφου είχε λήξει τον Μάιο. Ο νόμος έδινε το δικαίωμα παράτασης μέχρι 30 Νοεμβρίου. Άρα, ό,τι έγινε, έγινε νόμιμα. Άλλο αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα. Αλλά μη δημιουργούμε εντυπώσεις ότι πάλι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ κυριαρχεί το χάος. Όλα, λοιπόν, έγιναν νόμιμα.

Τώρα, τι ακριβώς έγινε. Οι πρόεδροι μη αυτοδύναμων τμημάτων –και για να γίνει ένα τμήμα αυτοδύναμο, πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ καθηγητές- διορίζονται από τη διοίκηση. Δεν εκλέγονται. Δεν υπάρχει ο μίνιμουμ αριθμός των διδασκόντων να εκλέξει τους προέδρους. Εδώ, λοιπόν, η διοίκηση παίρνει κάποιο άτομο από ένα τμήμα και το ζητάει να είναι προσωρινός πρόεδρος, μέχρις ότου αποκτήσει αυτοδυναμία αυτό το τμήμα.

Είθισται, να μη ζητάει κανείς πολλές φορές από το ίδιο άτομο να είναι πρόεδρος, διότι έχει τεράστιες ευθύνες αυτός ο άνθρωπος, συν όλη τη δουλειά που κάνει στο δικό του τμήμα από το οποίο προέρχεται. Συν το γεγονός ότι έχει και μια σημασία μέσα στο πανεπιστήμιο, να εναλλάσσονται τα άτομα, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία κ.λπ.

Και να σας πω και κάτι; Η διοίκηση δεν είχε δώσει θέσεις σε αυτό το Τμήμα τόσα χρόνια. Εμείς τώρα έχουμε πεντακόσιες συν πεντακόσιες θέσεις που έχουμε στα πανεπιστήμια. Από τα πρώτα πεντακόσια δεν έδωσε καμία θέση, από τα δεύτερα πεντακόσια έδωσε η διοίκηση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και καλώς δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί δεν είναι νομικό το θέμα, είναι επί της ουσίας. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γνωρίζουν τα προβλήματά τους και έτσι πρέπει να ενεργούν.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργούμε ένα κλίμα έντασης εκεί που δεν υπάρχει.

Διάβασα και τις διαμαρτυρίες των φοιτητών. Είναι μια διαμαρτυρία η οποία έχει σχέση με το πρόσωπο του συγκεκριμένου συναδέλφου. Εγώ, διαβάζοντας και το βιογραφικό του και την ακαδημαϊκή και κοινωνική πορεία του συναδέλφου, καταλαβαίνω ότι είναι ένας αξιολογότατος συνάδελφος και μάλιστα νομίζω ότι τον είχα συναντήσει όταν 

ήμουν πάνω και επισκέφτηκα το ΤΕΙ. Τέτοιου είδους αποφάσεις της διοίκησης δεν πρέπει να μεταφράζονται ως αποτέλεσμα προσωπικών αντιπαραθέσεων κ.λπ.

Δεν έγινε, κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, τίποτα που να πούμε ότι η διοίκηση φταίει ή κάτι βαριά αντιακαδημαϊκό.

Τώρα ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος θα ήθελε να συνεχίσει και η διοίκηση δεν το δέχθηκε αυτό και έβαλε κάποιον άλλο, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα δεχθούμε σαν μέρος πάλι της δημοκρατίας μας.

Επειδή δεν θέλω να μακρηγορήσω, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία θα απαντήσω στο ερώτημα τι θα γίνει με τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κ. Κυριαζίδης έχει τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία με την έννοια της εποπτείας. Όταν, όμως, αναφερθήκατε στο ότι και πρόπερσι και πέρυσι τοποθετήθηκαν είκοσι τρεις εκπαιδευτές ως μόνιμο προσωπικό και στο συγκεκριμένο Τμήμα τοποθετήθηκε ένας μόνο και αυτός πολιτικός μηχανικός και απομακρύνει η διοίκηση τον έναν στον οποίο αναφερθήκατε, αντιλαμβάνομαι πώς θα λειτουργήσει αυτό το Τμήμα, εκτός αν θέλετε να κλείσει. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, με ένα άτομο και αυτό πολιτικό μηχανικό δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα Τμήμα Οινολογίας που βρίσκεται σε μια ανάπτυξη, που ιδιώτες προσφέρθηκαν να δημιουργηθεί και οινοποιείο, έτσι ώστε να εκπαιδεύονται οι πεντακόσιοι περίπου φοιτητές. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μόνοι σας, χωρίς καμία διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, γίνεται λόγος για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, όπως και για τη μεταφορά και του συγκεκριμένου ΤΕΙ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, γίνεται λόγος και για δημιουργία μιας τέταρτης Νομικής Σχολής. Δηλαδή, από το Δημοκρίτειο, όπου είναι η τρίτη Νομική Σχολή, οδηγούμαστε και σε μια τέταρτη σχολή στην Πάτρα. Ήδη, όπως γνωρίζετε –εσείς έχετε δεσμευτεί γι’ αυτά- η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου αντιδρά για αυτό το ζήτημα, δηλαδή με την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων νομικών τμημάτων που μπορεί να 

απορροφήσει η επαγγελματική ελληνική κοινωνία σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών κλπ, σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ίδιο και στη Νομική Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου γι’ αυτό το ζήτημα προχθές συνήλθαν, μένοντας σ’ αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σ’ αυτά τα περιφερειακά συνέδρια που ως ΣΥΡΙΖΑ είχατε πραγματοποιήσει και είχε δεσμευτεί για την αναβάθμιση του Δημοκριτείου. Τώρα βλέπουμε ότι συμβαίνουν τα αντίθετα, κύριε Υπουργέ.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή υπάρχει υπερπληθώρα πλέον νομικών σε ολόκληρη τη χώρα, θα έλεγα ότι δεν ήταν εύστοχη η αναφορά σας ή η προσπάθειά σας να δημιουργηθεί μια τέταρτη νέα Νομική Σχολή. Μάλιστα, εάν υπήρχαν ανάγκες νομικής κάλυψης από νέους επιστήμονες, τότε θα έλεγε κανείς ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, και για το ένα ζήτημα και για το άλλο να έχουμε μια θέση από εσάς και εν πάση περιπτώσει, αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στην Περιφέρειά μας να είναι πράξη και όχι να μείνουμε μόνο σε απλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κυριαζίδη, εάν στείλετε τη δική σας πρωτομιλία και δευτερολογία στο όποιο site, ελπίζω να έχετε και τις δικές μου απαντήσεις, ώστε να έχει νόημα η συζήτηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Γι’ αυτό είμαστε εδώ, κύριε Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Λέω να βάλετε και τις δικές μου απαντήσεις, γιατί εγώ δεν στέλνω σε κανέναν αυτά που λέω. Εννοώ στα sites κλπ..

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα το κάνω, κύριε Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Χαίρομαι ιδιαιτέρως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εάν είναι θετικά, βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Θα απαντούν στα ερωτήματά σας.

Πρώτον, δόθηκαν αρχικά δεκατρείς θέσεις και έντεκα θέσεις στη συνέχεια. Αυτά δίνονται στα πανεπιστήμια με έναν αλγόριθμο. Εάν τώρα η Διοίκηση μέσα στο ΤΕΙ τα μοίρασε με έναν τρόπο με τον οποίο διαφωνείτε, καλώς το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει σ’ αυτό. Καλώς, γιατί φανταστείτε ένα Υπουργείο σε μια δημοκρατική χώρα να επενέβαινε σε τέτοιο επίπεδο μικρομάνατζμεντ. Δεν γίνεται. Το καταλαβαίνετε και εσείς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Παρεμβαίνετε. Και στο Μακεδονίας παρεμβήκατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κυριαζίδη, να ακούσουμε την απάντηση. Ούτως ή άλλως, δεν καταγράφονται αυτά που λέτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι, όχι, αυτό έχει σημασία. Ποτέ, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν παρέμβει στην εσωτερική κατανομή του κάθε ιδρύματος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εποπτεύετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εποπτεύουμε τη νομιμότητα των εκλογών. Δεν εποπτεύουμε εάν πρέπει να δοθούν πέντε θέσεις παραπάνω στο τάδε τμήμα και καλώς, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτι που προφανώς δεν γνωρίζετε.

Δεύτερον, τι γίνεται με τα ΤΕΙ, τι γίνεται με τη Νομική Σχολή. Ας αρχίσω με τη Νομική Σχολή. Το θεωρώ παντελώς άδικο, όταν όλες οι Νομικές Σχολές κάθε χρόνο διαμαρτύρονται ότι έχουν πάρα πολλά παιδιά στα αμφιθέατρα. Γιατί, λοιπόν, να μην μείνει ίδιος ο αριθμός των εισακτέων και αντί να πηγαίνουν σε τρεις, να πηγαίνουν σε τέσσερις; Για ποιο λόγο να μην γίνεται; Εγώ δεν το καταλαβαίνω, παρά μόνο αντιπολιτευτικά. Γιατί κάθε χρόνο αυτό συμβαίνει. Εκτός εάν εσείς βγείτε και πείτε να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων. Ο ρόλος των πανεπιστημίων δεν είναι να μορφώνουν μόνο για να βρουν δουλειές τα παιδιά. Τα πανεπιστήμια…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Όλη η κοινότητα διαμαρτύρεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Διαμαρτυρήθηκε η κοινότητα. Εγώ θα δω, μάλιστα, την Πέμπτη το βράδυ τους δικηγορικούς συλλόγους κλπ., οι οποίοι κατάλαβαν το επιχείρημα.

Να σας πω κάτι; Η δική σας παράταξη είναι πολύ υπέρ του ανταγωνισμού. Έτσι δεν είναι; Ότι δηλαδή ο ανταγωνισμός φέρνει κάτι καλό, ότι ειδικά στην εκπαίδευση, εάν το κάνουμε σαν τις επιχειρήσεις, θα προοδεύσει η εκπαίδευση. Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν! Αντί να μας λέτε «γιατί το κάνεις;», που εμείς θέλουμε να αποσυμφορήσουμε, να είναι ανταγωνιστικά τα ιδρύματα με τη δική σας λογική, όχι τη δική μας, ώστε να πηγαίνουν τα παιδιά εκεί οικειοθελώς.

Για το άλλο θέμα, κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία απολύτως ειλημμένη απόφαση για τι θα γίνει με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Αυτό που κάνουμε και έχει λειτουργήσει εντυπωσιακά καλά είναι το εξής: Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και την περασμένη εβδομάδα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ΤΕΙ στην Αθήνα, αυτό που κάναμε είναι να συγκροτήσουμε μία ομάδα εργασίας για να μας πουν οι ίδιοι, ΤΕΙ και πανεπιστήμια μαζί, πώς βλέπουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Στα Γιάννενα, παραδείγματος χάρη, όπως και στο Ιόνιο, έχουμε ομόφωνη απόφαση εκπροσώπων των ΤΕΙ και εκπροσώπων των πανεπιστημίων. Έχουμε δύσκολες συζητήσεις κτλ. Πάμε όμως με αυτή τη λογική. Έχουμε ομόφωνες αποφάσεις των συγκλήτων των ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών.

Τι κάνει το Υπουργείο; Παίρνει τα πορίσματα και παίρνει τα τις πολιτικές αποφάσεις ως προς τις πρωτοβουλίες και τα χρονοδιαγράμματα. Εκείνο, λοιπόν, που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση, διότι ακόμη δεν έχει υπάρξει μια ομάδα εργασίας που να συζητήσει τι θα γίνει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης σε σχέση με τα υπόλοιπα ΤΕΙ, τα δύο ΤΕΙ που έχουμε και στην Καβάλα και στις Σέρρες. Υπάρχει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Υπάρχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αυτά είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα μας. Αλίμονο, αν όπως έγινε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», εμείς εδώ επιτελικά λέγαμε: «Κλείνει αυτό. Ανοίγει εκείνο. Να πάει το άλλο εκεί» κτλ. Θα τα κάναμε θάλασσα, όπως έγιναν θάλασσα και δεν μπορούμε ακόμη να τα ξεμπλέξουμε.

Με αυτήν τη λογική, εγώ προτρέπω τους συναδέλφους εκεί –μάλιστα, καταλαβαίνω ότι είναι σε διεργασίες- να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να φέρουν τις προτάσεις τους μετά από όσο χρόνο θέλουν και με βάση αυτό να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αρκεί να μην τα κάνετε ωκεανό, αν εμείς τα κάναμε θάλασσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν θα απαντήσω σε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Βλέπω και τον κ. Κρεμαστινό, κύριε Γαβρόγλου. Πρέπει να σας πούμε οι δύο γιατροί, τώρα, ότι ο αριθμός των γιατρών που έχουμε στην Ελλάδα είναι σαν να έχουμε πληθυσμό είκοσι εκατομμύρια. Δεν είναι επομένως, μόνο ο αριθμός, αλλά είναι και η ποιότητα του τι βγάζουμε. Διότι μετά, κλαίμε όλοι μαζί ότι φεύγουν και πάνε στη Γερμανία. Αυτό είναι προσωπική άποψη εξ εμπειρίας. Μην τη χρεώσετε στη Νέα Δημοκρατία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, το οποίο νομίζω βοηθάει στην κουβέντα: Πέρσι, αν θυμάστε, τολμήσαμε μια λελογισμένη μείωση του αριθμού εισακτέων στις ιατρικές σχολές. Το θυμάστε αυτό. Όλος ο αντιπολιτευόμενος Τύπος θεώρησε ότι είμαστε…

Τι κάναμε εμείς; Είπαμε η μείωση να είναι 50%, όπως πέρσι, και να είναι και φέτος κτλ.. Το θέμα των εισακτέων, κυρίως της Ιατρικής Σχολής γιατί έχουμε επτά Ιατρικές Σχολές…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και με τους δικηγόρους το ίδιο γίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ξέρετε, είναι λίγο διαφορετικό. Άλλο είναι οι μηχανικοί και οι γιατροί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να μην καθυστερούμε τους συναδέλφους μας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Οι καλύτεροι λογοτέχνες μας και πάρα πολλοί που ασχολήθηκαν με την 

κοινωνία σε πολλά επίπεδα προέρχονται από τις νομικές σχολές. Αυτό, επίσης, είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ίσως πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία και κάποια στιγμή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έξω από νομοσχέδια, να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, για την παρουσία.

Ακολουθήστε μας στο facebook:

Αφήστε το σχόλιό σας