Θερμίδες: Γιατί πρέπει να εστιάζετε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων είναι απαραίτητη όταν θέλετε να χάσετε βάρος, υπάρχουν όμως όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ποιότητα αυτών των θερμίδων έχει εξίσου μεγάλη σημασία.    Η κατανάλωση τροφών υψηλής ποιότητας, δεν ενισχύει μόνο την απώλεια βάρους, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Περισσότερα

4 τροφές που πρέπει να τρως κάθε φορά που αγχώνεσαι

Και μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου    Όταν νιώθεις αγχωμένη και στρεσαρισμένη για ένα σημαντικό ραντεβού ή ένα meeting με το αφεντικό σου είναι πολύ εύκολο να στραφείς σε «χαζά» φαγητά όπως πίτσα, σοκολάτες ή πατατάκια για να νιώσεις καλύτερα. Ωστόσο το junk food είναι μόνο μία προσωρινή ανακούφιση, η οποία όμως δεν θα κάνει τίποτα για να μειώσει το στρες. Αντιθέτως θα φας ό,τι είναι να φας και μετά θα κλαις για τις περιττές θερμίδες, που ενδεχομένως και να πήρες χωρίς σοβαρό λόγο.

Περισσότερα

Το top 10 των τροφών με αρνητικές θερμίδες

Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στον αριθμό των προσλαμβανομένων θερμίδων όταν προσπαθούν να χάσουν ή να πάρουν βάρος.    Οι τυπικές συστάσεις για απώλεια βάρους αφορούν την πρόσληψη μειωμένων θερμίδων ή το «κάψιμο» περισσότερων θερμίδων μέσω της σωματικής δραστηριότητας από αυτές που παίρνει κανείς από τη διατροφή.

Περισσότερα

Σύκο κανείς; Χάσε κιλά τρώγοντας το φρούτο του Αυγούστου

Σύκο το αδυνατιστικό    Η απώλεια βάρους γίνεται διασκεδαστική όταν μπορείς να καταναλώσεις νόστιμες τροφές καθημερινά. Τα γλυκά σύκα, το φρούτο που θα βρεις φρέσκο αυτές τις μέρες και για όλο τον Αύγουστο, μπορεί να κάμψει τις λιγούρες και να μπει σε κάθε γεύμα σου.

Περισσότερα

Φρούτα & λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα

Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.   Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Περισσότερα

Σοκολάτα: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα επιτρέπεται στη δίαιτα

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την καρδιακή λειτουργία και τη γενική υγεία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.    Μπορεί όμως να την κατανλώνει κάποιος που ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους; Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά, αρκεί να ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Περισσότερα

Κόκκινο κρασί: 8 λόγοι για να το προτιμήσετε

Το κόκκινο κρασί αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ειδικά τη ρεσβερατρόλη, η οποία αποτελεί μια σύνθετη ουσία με πολλαπλά οφέλη.    Το κόκκινο κρασί είναι το ποτό που έχει θεωρηθεί ως το πιο ευεργετικό από όλα τα αλκοολούχα. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι η αντιοξειδωτική ουσία, στην οποία οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις της στο κυκλοφορικό σύστημα.

Περισσότερα

Οι 6 τροφές που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε το βράδυ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις.    Εξίσου σημαντικό είναι όμως το βραδινό και ειδικά το φαγητό και το αλκοόλ αργά τη νύχτα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές λειτουργίες, από τον ύπνο μέχρι την πρόσληψη βάρους.

Περισσότερα

Τι πρέπει να τρώτε για δυνατά & υγιή νύχια

Αν θέλετε δυνατά, λαμπερά και λεία νύχια, ξεκινήστε από την κουζίνα.    «Το σώμα πρέπει να αναπαράγει συνεχώς κύτταρα που σχηματίζουν τα νύχια και χρειάζεται να του παρέχετε σε μόνιμη βάση συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να το κάνει», επισημαίνει η διατροφολόγος Megan Wolf, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Περισσότερα

Κρέας: Γλιτώστε θερμίδες με αυτές τις 4 αλλαγές

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ουσιαστικό τμήμα κάθε υγιεινής διατροφής, συχνά όμως σας «φορτώνουν» με αρκετές θερμίδες.    Αν θέλετε να καταναλώνετε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό χωρίς να αυξάνετε τη θερμιδική πρόσληψη, δείτε τι προτείνει ο personal trainer και ειδικός σε θέματα διατροφής Graeme Tomlinson.

Περισσότερα

Τα 10 φρούτα με τις περισσότερες πρωτεΐνες

Τα φρούτα μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, παρότι παρέχουν    Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κατά μέσο όρο 50 γραμμάρια πρωτεϊνών την ημέρα.

Περισσότερα

Επτά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό «καύσιμο» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς τους χρειάζεται κάθε κύτταρο και κάθε ιστός για να λειτουργήσει.    Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων είτε προσπαθείτε να χάσετε κιλά είτε θέλετε να αποφύγετε την επικίνδυνη άνοδο των επιπέδων του σακχάρου σας.

Περισσότερα

Γκρέιπφρουτ: Ο «βασιλιάς» των εσπεριδοειδών

Το γκρέιπφρουτ ξεχωρίζει από την «οικογένεια» των εσπεριδοειδών χάρη στην υψηλή θρεπτική του αξία, αλλά και τη σημαντικότατη συμβολή του στο αδυνάτισμα. Αν και η ελαφρώς πικρή γεύση του το καθιστά λιγότερο δημοφιλές από το πορτοκάλι ή το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ σίγουρα αξίζει μια θέση στην καθημερινή διατροφή μας.

Περισσότερα

Παπάγια: Το διατροφικό προφίλ του εξωτικού φρούτου (Βίντεο)

Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο συγγενικό του μάνγκο και του ανανά. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το αναδεικνύουν σε υπερτροφή που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας.

Περισσότερα

Τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν τρώτε πολύ αλάτι

Το αλάτι είναι ένα ιδιαίτερα κοινό συστατικό στη διατροφή μας.   Το προσθέτουμε στο φαγητό όταν μαγειρεύουμε, το βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα ή απαντάται φυσικά σε τροφές όπως τα θαλασσινά και το αυγό.

Περισσότερα

Υγεία καρδιάς: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, ενώ αντίθετα τα κορεσμένα λίπη και οι τροφές με πολύ αλάτι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.    Τι ισχύει όμως για τον καφέ, τα ενεργειακά ποτά, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά;

Περισσότερα

Πέντε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για περισσότερη ενέργεια

Οι πρωτεΐνες είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, ταυτόχρονα όμως παίζει ρόλο-κλειδί και στον μεταβολισμό και στον έλεγχο της πείνας.    Επειδή διασπώνται με αργό ρυθμό στον οργανισμό, οι πρωτεΐνες παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, άρα και έντονες «κρίσεις» πείνας και λιγούρας.

Περισσότερα

Υγιεινά πρωινά για δίαιτα: 10 τροφές που αδυνατίζουν άμεσα

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η ανάγκη μας για να χάσουμε μερικά κιλά είναι πιο μεγάλη από ποτέ.    Μελέτες σε παιδιά και ενηλίκους δείχνουν ότι τόσο η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού όσο και η σύνθεση του πρωινού γεύματος έχει σημαντικές επιδράσεις σε μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης καθώς και των έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης.

Περισσότερα

Πέντε υπερτροφές για τον εγκέφαλο & ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τις καταναλώνετε

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον εγκέφαλο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά κι έτσι να είναι δυνατή η μνήμη, καλύτερη η συγκέντρωση και λιγότερη η πνευματική κόπωση.    Ωστόσο, σημασία δεν έχει μόνο η επιλογή των σωστών τροφών, αλλά ο καλός προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ μέσα στην ημέρα.

Περισσότερα

Μέλι & κανέλα: Όλες οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Το μέλι και η κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θρεπτικό μέλι και τη μυρωδάτη κανέλα σε ροφήματα, γλυκά ή όπου αλλού επιθυμούμε για να απολαύσουμε τις μοναδικές θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Περισσότερα

Πεινάτε συνεχώς; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Οι διατροφικές μας συνήθειες, η ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας.    Η πιο κοινή αιτία της επίμονης πείνας είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα γλυκά, τα έτοιμα αρτοποιήματα και τα πρόχειρα γεύματα.

Περισσότερα

Φυτικές ίνες: Τι σας προσφέρουν & πόσες χρειάζεστε την ημέρα

Οι φυτικές ίνες είναι το συστατικό των φυτικών προϊόντων που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει ή να απορροφήσει.   Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες περνούν από το στομάχι και το έντερο σχεδόν ακέραιες.

Περισσότερα

Πρόωρος θάνατος: Η διατροφική συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να χαρίσει μερικά επιπλέον χρόνια ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η καρδιοπάθεια, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.    Μάλιστα, τα οφέλη είναι αξιοσημείωτα τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Περισσότερα