Θωμάς Μαργαρίτης: Χρέος μας να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δράμας ο Διδακτωρ ιστορίας και ιστορικός ερευνητής, Τάσος Χατζηαναστασίου
Επιστολή – πρόταση στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Να αποκαταστήσουμε την πολύχρονη αβλεψία μας.
Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Πρόταση δια επιστολής στον Δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Δράμας, ώστε να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δράμας ο διδάκτωρ ιστορίας και ιστορικός ερευνητής, Τάσος Χατζηαναστασίου, υπέβαλε ο δικηγόρος, τ. Δήμαρχος και τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης.
Ο Τάσος Χατζηαναστασίου μαζί με τον Δραμινό εκπαιδευτικό, ιστορικό και συγγραφέα Δημήτρη Πασχαλίδη, συνέγραψε το βιβλίο, έκδοση της «ΔΕΚΠΟΤΑ», «Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;» που το 2004 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο κ. Μαργαρίτης στην επιστολή-πρότασή του τονίζει το χρέος μας να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης, ώστε να καλυφθεί η πολυετής αβλεψία όλων μας σε έναν άνθρωπο που τίμησε την Δράμα και ανέδειξε την μαρτυρικότητά της στο πανελλήνιο.
Η επιστολή-πρότασή του έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Με αφορμή την παρουσίαση της β’ αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του Τάσου Χατζηαναστασίου «Αντάρτες και Καπετάνιοι. Η Εθνική Αντίσταση κατά της Βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1942-1944», νομίζω ότι ήλθε η ώρα εμείς οι Δραμινοί να αποκαταστήσουμε, δια αποφάσεως του Δημοτικού συμβουλίου, την πολυετή αβλεψία μας και να ανακηρύξουμε επίτιμο Δημότη του Δήμου Δράμας, τον εκ Λευκωσίας της Κύπρου καταγόμενο διδάκτορα ιστορίας και ιστορικό ερευνητή Τάσο Χατζηαναστασίου.
Το παραπάνω βιβλίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο «Ένοπλες ομάδες αντίστασης στη Βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης 1941-1944».
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι κομμάτι της ανωτέρω διατριβής του, αναφερόμενη στα γεγονότα της Δράμας του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 1941, κυκλοφόρησε σε ογκώδη αυτοτελή έκδοση το 2003, σε συνεργασία με τον Δραμινό εκπαιδευτικό, ιστορικό και συγγραφέα, Δημήτρη Πασχαλίδη. Το βιβλίο τους, έκδοση της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, που φέρει τον τίτλο «Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;», αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό γνώσης, μία επίπονη πολυετή προσπάθεια ανάδειξης όχι μόνο της ιστορικής αλήθειας αλλά και της θυσίας των Δραμινών από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, αποδεικνύοντας την μαρτυρικότητα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2004 το βιβλίο απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, αφού αποτελεί μία εποποιία έρευνας και ιστορικής σύνθεσης. Βασίσθηκε στο σύνολο της υπάρχουσας βιβλιογραφίας –Ελληνικής, Βουλγαρικής και διεθνούς- σε ξένα και Ελληνικά αρχεία, σε εκατοντάδες επώνυμες προφορικές μαρτυρίες συμμετασχόντων και επίσης σε εκατοντάδες ληξιαρχικές πράξεις εκτελεσθέντων, που βεβαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και έγκυρες ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων.
Το βιβλίο «Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 1941. Εξέγερση ή προβοκάτσια;» πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Δραμινοί, να μην λείπει από καμμία βιβλιοθήκη στην Δράμα και να διδάσκεται στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού μας, ώστε τα παιδιά μας να μάθουν την ιστορία της ιστορικής περιοχής μας, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Δεν πρέπει να παροραθεί, ότι με βάση τα το βιβλίο αυτό εγώ ως Δήμαρχος Δράμας μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Χωριστής και νυν Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, καταφέραμε να ανακηρυχθεί η Κοινότητα Χωριστής «μαρτυρική κωμόπολη» το 2005. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου αγνοούσαν παντελώς τι συνέβη στην Δράμας στις τρείς Βουλγαρικές κατοχής και τις εκατόμβες θυμάτων που θρήνησε η «αιματοβαμμένη» περιοχή μας.
Χρέος λοιπόν των Δραμινών, είναι να καλύψουμε την αβλεψία όλων μας που κράτησε τόσα χρόνια και να ανακηρυχθεί, έστω και με καθυστέρηση, δια ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, επίτιμος Δημότης του Δήμου μας, ο εκ Λευκωσίας Κύπρου καταγόμενος, αλλά αποδεδειγμένα «Δραμινός της καρδίας», διδάκτορας ιστορίας και ιστορικός ερευνητής, Τάσος Χατζηαναστασίου. Οφείλουμε να ανταποδώσουμε με τιμή, την τιμή που έκανε με το πόνημά του στην Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή μας».
Αφήστε το σχόλιό σας
Θωμάς Μαργαρίτης: Χρέος μας να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δράμας ο Διδακτωρ ιστορίας και ιστορικός ερευνητής, Τάσος Χατζηαναστασίου
Reviewed by Giorgos
on
Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017
Rating: