Δημήτρης Κυριαζίδης : Δημόσια ενημέρωση για τη φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Δράμας
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και οι εργαζόμενοι σ' αυτή, ύστερα μάλιστα και από την αυτονόμηση της, παρήγαν και παράγουν ένα σημαντικό, πολύπλευρο και πολυεπίπεδο έργο.
Μάλιστα σε συνεργασία με άλλους φορείς και εκμεταλλευόμενη σχετικά προγράμματα δρομολόγησε μια σειρά δράσεων για την ανάδειξη σπουδαίων μνημείων και πολιτιστικών κόμβων γεγονός που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές και για την ανάπτυξη του Νομού από έναν άλλο δρόμο.
Ως εκ τούτου αποτελεί χρέος η αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αποτελεί ανεπίτρεπτη κίνηση, ως λέγεται, η εκ νέου απαξίωση της.
Για το λόγο αυτό από πλευράς του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη κατατέθηκε εμπεριστατωμένη ερώτηση προς την αρμόδιο υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου προκειμένου να απαντήσει, συγκεκριμένα:
1. Τελεί σε γνώση του Υπουργείου σας το σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας; Και εάν ναι, για ποιο λόγο να κλείσει ή να μεταφερθεί η έδρα της εκτός Νομού;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας για την παραμονή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας στο Νομό μας;
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2017
Α.Π.: 1469
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού
& Αθλητισμού
κα. Λυδία ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Η φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας, ενός Νομού με τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο και ενδιαφέρον, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Η παρουσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον τόπο μας αποτελούσε επί δεκαετίες αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων, των φορέων και των υπηρεσιών, ούτως ώστε να οικοδομηθεί ένα αποδοτικό πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής, σκοπός που επιτεύχθηκε με την συνδρομή των υπαλλήλων της υπηρεσίας και του ζήλου που καθημερινά επιδεικνύουν.
Στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της, η διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την κρατική χρηματοδότηση, αλλάζοντας προς το βέλτιστο την εικόνα και τις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, δημιουργώντας παράλληλα γραφεία και εγκαταστάσεις για το προσωπικό της και προχωρώντας σε μία σειρά δράσεων για την ανάδειξη σπουδαίων μνημείων και πολιτιστικών κόμβων. Ως δε προκύπτει από τα έως σήμερα πεπραγμένα της, συμπεριελήφθησαν με πρωτοβουλία της στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Εγνατίας για το ΕΣΠΑ 2014-2020 σημαντικά έργα, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης εντός του επόμενου εξαμήνου και άλλων σημαντικών σημείων πολιτισμού, όπως η Βυζαντινή Οχύρωση της Δράμας, η αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου της Παλιάς Ασφάλειας και ένα δίκτυο φρουρίων του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Για τα δύο πρώτα έργα υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες έτοιμες προς ένταξη στο ΚΑΣ. Και όχι μόνον αυτά, αλλά παρά την απουσία τεχνικής υπηρεσίας, με την συνδρομή τοπικών φορέων εκπονήθηκε μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού πάρκου Κεφαλαρίου, ενώ εποπτεύθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του Τεμένους Σαντιρβάν και καταρτίστηκε, μεταξύ άλλων, πρόταση συντήρησης της αρχαιολογικής αποθήκης του Αρκαδικού.
Πέραν των ανωτέρω, η Εφορεία συνεργάζεται άψογα με τις Διευθύνσεις της Π.Ε. Δράμας για την υλοποίηση εντός του 2017 έξι Προγραμματικών Συμβάσεων, που αφορούν στην ανάδειξη πέντε αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας [Καλή Βρύση, Ποταμοί, Κάστρο Αγγίτη, Πλατανιά, Κεφαλάρι] αλλά και στη συντήρηση της αρχαιολογικής αποθήκης του Αρκαδικού. Σημαντικό πρόσθετο κέρδος αυτής της διαρκούς συνεργασίας ήταν η προώθηση οριστικής επίλυσης του χρόνιου, για δύο δεκαετίες, ζητήματος ανταλλαγής γαιών και απαλλοτριώσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρκαδικού, ενός ακανθώδους για την τοπική κοινωνία θέματος, το οποίο βρίσκει την οριστική του λύση χάρη στην επιμονή της Εφορείας Αρχαιοτήτων και στις προσωπικές ενέργειες της διεύθυνσής της. Και όχι μόνον τούτο, αλλά με την παραχώρηση στο Υπουργείο Πολιτισμού χώρων του ‘Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας’, η Εφορεία επιλύει τα επιτακτικά προβλήματα αποθηκευτικών και εργαστηριακών χώρων αλλά και πρόσθετων γραφείων, με αποτέλεσμα οι κτιριακές εγκαταστάσεις της να καταστούν στο άμεσο μέλλον πλήρεις.
Επιπροσθέτως, εντός του 2016 η Εφορεία μερίμνησε -μετά από δεκαετίες ‘εγκατάλειψης και απαξίωσης’ των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής- για τον ευπρεπισμό και τις εργασίες διαμόρφωσης σημαντικών θέσεων όπως: οι αγροικίες του Κεφαλαρίου, οι λιθόκτιστοι ρωμαϊκοί αγωγοί, η Μονή Κορυλόβου, οι ακροπόλεις Πλατανιάς, Αδριανής και Παναγιάς, ο προϊστορικός οικισμός του Αρκαδικού, το τέμενος της Εξοχής, η βυζαντινή οχύρωση, η παλαιοχριστιανική Βασιλική και ο Ναός Αγίου Παντελεήμονος Προσοτσάνης. Συγχρόνως, προχώρησε για πρώτη φορά σε εργασίες συντήρησης του ελληνιστικού κτιρίου της Καλής Βρύσης και του τοιχογραφικού διακόσμου του Μακεδονικού Τάφου Οδού Τροίας και του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας υπηρετούν 4 αρχαιολόγοι, 1 συντηρήτρια, 2 εργατοτεχνίτες, 8 ημερήσιοι αρχαιοφύλακες και 2 νυκτοφύλακες, ήτοι 17 άτομα, τα οποία κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης η διαδικασία μετάταξης οκτώ τουλάχιστον υπαλλήλων στην έδρα της Εφορείας, συγκεκριμένα: 2 λογιστών, 1 διοικητικού υπαλλήλου, 1 οδηγού, 1 τοπογράφου, 1 πολιτικού μηχανικού, 1 αρχιτέκτονα και 1 εργατοτεχνίτη. Εν δυνάμει, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα ανέρχεται εντός του τρέχοντος έτους στα 25 άτομα. Στο δυναμικό αυτό προστίθενται για το 2017 άνω των 150 εργαζόμενοι σε έργα τρίτων που εκπονούνται υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αριθμός που θα μεγαλώσει σημαντικά με την ένταξη των προτεινόμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, η Δράμα ανήκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ένα διοικητικό σχήμα δοκιμασμένο επί δεκαετίες με ολέθρια αποτελέσματα για τους αρχαιολογικούς της χώρους, οι οποίοι παρέμεναν ανενεργοί, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, δύσβατοι, με μηδενική επισκεψιμότητα, καμία ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα αλλά και καμία μέριμνα για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξή τους. Με δύο λόγια, η περίοδος ενσωμάτωσης της Δράμας στη γειτονική Εφορεία Καβάλας έχει να επιδείξει μόνον απαξίωση, υποβάθμιση και παρακμή για τις αρχαιότητες της περιοχής μας.
Εν όψει των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση του Νομού, το δύσβατο ορεινό του ανάγλυφο, τον ακριτικό του ρόλο και προεχόντως την πληθώρα σπουδαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ερωτάσθε κα. Υπουργέ:
1. Τελεί σε γνώση του Υπουργείου σας το σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας; Και εάν ναι, για ποιο λόγο να κλείσει ή να μεταφερθεί η έδρα της εκτός Νομού;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας για την παραμονή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας στο Νομό μας;
Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας
Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
Αφήστε το σχόλιό σας
Δημήτρης Κυριαζίδης : Δημόσια ενημέρωση για τη φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Δράμας
Reviewed by Giorgos
on
Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2017
Rating: