Aφιέρωμα στη Δράμα: O δραμινός αμπελώνας και τα κρασιά της Δράμας!
Ένας τόπος που τα τελευταία 50 χρόνια έχει υποστεί απανωτά οικονομικά πλήγματα - η αποχώρηση των καπνομάγαζων την δεκαετία του 1970-1980, ο αφανισμός των εκατοντάδων βιοτεχνιών που δούλευαν φασόν ενδύματα για εξαγωγές την τελευταία εικοσαετία - με αποτέλεσμα η Δράμα να παραμένει ένας από τους νομούς που έχουν την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα, έχει έναν λόγο να χαμογελά.
Η Δράμα, που μόλις πριν περίπου 30 χρόνια, ξεκίνησε δειλά την καλλιέργεια νέων ποικιλιών, συνέχισε δυναμικά τη διαδρομή της στον οινικό χάρτη της χώρας, τα κρασιά της σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου κέρδισαν διακρίσεις και μετάλλια, καταφέρνοντας να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές των κρασιών της στις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα οι ετικέτες των κρασιών της πέτυχαν να φιγουράρουν ψηλά στους καταλόγους των ελληνικών εστιατορίων και wine bars.
Επιδεικνύοντας μεγάλες αντοχές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι δραμινοί οινοπαραγωγοί, παίρνουν νέες πρωτοβουλίες, αναζητώντας φρέσκες ιδέες για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού, για τη σύνδεση του κρασιού με την λοιπή οικονομία αλλά και την κοινωνία της Δράμας.
Από τα επτά οινοποιεία του κλάδου του κρασιού στη Δράμα τα έξι προχωρούν στην ίδρυση της Ένωσης Οινοποιών Δράμας με στόχο, μεταξύ άλλων, την κατάθεση φακέλου προκειμένου ο Δραμινός αμπελώνας των 5.000 στρεμμάτων να περάσει στην ανώτερη κατηγορία οίνων με τη θεσμοθέτηση Ζώνης ΟΠΑΠ, δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
Οι Δραμινοί οινοποιοί, που ξεκίνησαν τις διεθνώς αναγνωρισμένες γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Merlot και Syrah για να μπορέσουν να δώσουν κρασιά ποιότητας και με εμπορική προοπτική, έχουν πλέον στραφεί και σε ελληνικές ποικιλίες - δείχνοντας να πιστεύουν στο Aσύρτικο, αλλά και τη Mαλαγουζιά και το Aγιωργίτικο - ενώ είναι έτοιμοι, μετά από συστηματική δουλειά σε πειραματικούς αμπελώνες, να ποντάρουν στο Mαυρούδι, τη Λημνιώνα, στο Μαυροτράγανο.
Για την ιστορία, η σύγχρονη αμπελουργία-οινοποιία στη Δράμα ξεκινά το 1987 από τονΚώστα Λαζαρίδη και τον αδελφό του Νίκο Λαζαρίδη, στην αρχή μαζί και κατόπιν ξεχωριστά. Στη συνέχεια, το 1993, ακολουθούν δύο μηχανικοί, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, με το «Κτήμα Τέχνη Οίνου», ενώ το 1998 ο Χριστόφορος Παυλίδης δημιουργεί το«Κτήμα Παυλίδη».
Από τα επτά οινοποιεία του κλάδου του κρασιού στη Δράμα τα έξι προχωρούν στην ίδρυση της Ένωσης Οινοποιών Δράμας με στόχο, μεταξύ άλλων, την κατάθεση φακέλου προκειμένου ο Δραμινός αμπελώνας των 5.000 στρεμμάτων να περάσει στην ανώτερη κατηγορία οίνων με τη θεσμοθέτηση Ζώνης ΟΠΑΠ, δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
Οι Δραμινοί οινοποιοί, που ξεκίνησαν τις διεθνώς αναγνωρισμένες γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Merlot και Syrah για να μπορέσουν να δώσουν κρασιά ποιότητας και με εμπορική προοπτική, έχουν πλέον στραφεί και σε ελληνικές ποικιλίες - δείχνοντας να πιστεύουν στο Aσύρτικο, αλλά και τη Mαλαγουζιά και το Aγιωργίτικο - ενώ είναι έτοιμοι, μετά από συστηματική δουλειά σε πειραματικούς αμπελώνες, να ποντάρουν στο Mαυρούδι, τη Λημνιώνα, στο Μαυροτράγανο.
Για την ιστορία, η σύγχρονη αμπελουργία-οινοποιία στη Δράμα ξεκινά το 1987 από τονΚώστα Λαζαρίδη και τον αδελφό του Νίκο Λαζαρίδη, στην αρχή μαζί και κατόπιν ξεχωριστά. Στη συνέχεια, το 1993, ακολουθούν δύο μηχανικοί, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, με το «Κτήμα Τέχνη Οίνου», ενώ το 1998 ο Χριστόφορος Παυλίδης δημιουργεί το«Κτήμα Παυλίδη».
Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Μανωλεσάκης και ο γιός του Σταύρος δημιουργούν το «Γέννημα Ψυχής», το 2004 ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, στον Άγιο Αθανάσιο το «Κτήμα Μιχαηλίδη», ενώ το 2008 ο Μπάκης Τσάλκος, παρουσιάζει το εντυπωσιακό «Οινογένεσις»
Αφήστε το σχόλιό σας
Ακολουθήστε μας στο facebook:
Aφιέρωμα στη Δράμα: O δραμινός αμπελώνας και τα κρασιά της Δράμας!
Reviewed by Proklitikos
on
Κυριακή, Ιουνίου 19, 2016
Rating: