Η ελληνική τηλεόραση «έσβησε» τα 25 κεράκια της την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας αφήσει πίσω τις χρυσές δεκαετίες, με τις σειρές που προβλήθηκαν να αφήνουν το δικό τους στίγμα.
Άλλες αγαπήθηκαν, άλλες ξεχάστηκαν και κάποιες έγραψαν ιστορία. Είναι εκείνες οι σειρές που είχαν το «κάτι» και όταν εισέβαλλαν στα σπίτια μέσα από το μαύρο κουτί έδιναν χρώμα σε μια γκρίζα πραγματικότητα. Κατάφεραν να περάσουν το τεστ του χρόνου και σήμερα παραμένουν στις μνήμες μας.
Οι Χατζηγιώργηδες, ο Βλάσης και ο Γιάννης, ο Γιάγκος Δράκος, η Ερατώ, η Ντένη, η Βλαχάκη και ο Κατακουζινός, η Στέλα η Ντάλια και τόσοι άλλοι κάθε εβδομάδα ήταν το ραντεβού μας.
Οι σειρές που θέλουμε να βλέπουμε σε επανάληψη και θυμόμαστε ακόμα, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης:
Αυθαίρετοι
Δυο αντίπαλες οικογένειες, του Χατζηγιώργη και του… Χατζηιώργη, μία έχθρα και οι περιπέτειες τους σατιρίζουν την αρνητική συμπεριφορά του Ελληνα. Δια χειρός Βασίλη Νεμέα, Δημήτρης Πουλικάκος και Χρήστος Βαλαβανίδης αυθαιρετούν και μοιράζουν γέλιο.
Ατάκα που έμεινε: «Μα Ζανέτ μου…»
Τρεις Χάριτες
Οι αδερφές Χαρίτου επιστρέφουν στο πατρικό τους, όπου έμενε μόνο η ανύπαντρη μικρότερη κόρη της οικογένειας. Η αναπάντεχη συγκατοίκηση φέρνει απρόοπτα και πολύ μα πολύ γέλιο, με τη θεία Μπεμπέκα να βάζει το χεράκι της.
Ατάκα που έμεινε: «Ντάντακα, ποιος είσαι στ” αλήθεια;»
Απαράδεκτοι
Η Δήμητρα, ο Σπύρος, ο Βλάσης και Γιάννης. Ολοι τους ξέρουμε με τα μικρά τους ονόματα και μπήκαμε στα σπίτια τους στην οδό Αδάμαντος και ζήσαμε στην πραγματικότητά τους.
Ατάκα που έμεινε: «Τι έγινε ρε παιδιά» και «Αστροπελεκι…»
Λάμψη
Η μακροβιότερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης έλαμψε κυριολεκτικά στο πέρασμα των χρόνων, και καθήλωνε το κοινό τα απογεύματα.
Μυστικά και ψέματα, κρυφοί έρωτες και πάθη, η ιστορία της οικογένειας Δράκου, ξετυλίχθηκε για 14 ολόκληρα χρόνια.
Ατάκες που έμειναν: Αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας. Η φράση αποδιδόταν κατ’ επανάληψη στους κακούς της υπόθεσης που φυλάκιζε η Βίρνα Δράκου.
Δέκα μικροί Μήτσοι
Τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας παρουσιάστηκαν με καυστικό χιούμορ και τρομερές ατάκες από τους Μήτσους. Ο Λάκης Λαζόπουλος αποτύπωσε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας με καυστικό χιούμορ.
Ατάκες που έμειναν: «Πάμε πλατεία;» και «Αν υποψιαστώ…».
Της Ελλάδος τα Παιδιά
Τρεις σμηνίτες και ένας Σμύρναχος, ο Κάκαλος μας δίνουν την ευκαιρία να τρυπώσουμε σε ένα αλλιώτικο γραφείο της Αεροπορίας, για να δούμε καταστάσεις που συναντά κανείς στον στρατό. Με χαβαλέ και πολύ γέλιο απ” ότι φαίνεται όλοι θα ήθελαν να υπηρετήσουν στην Αεροπορία τους.
Ατάκα που έμεινε: «Θα σας δείξω εγώ τι θα πάθατε» και «Δεν το αντελήφθην».
Εκείνες και γω
Ο τίτλος του Δον Ζουάν της ελληνικής τηλεόρασης ανήκει δικαιωματικά στον Ζάχο Δόγκανο. Το ριμέικ με τον Γιάννη Μπέζο μας δείχνει τις περιπέτειες ενός καρδιοκατακτητή, που έχει τον τρόπο να ξεγλιστρά σε κάθε περίσταση.
Ατάκες που έμειναν: «Λατρεία μου…» και «Κύριου Ζάχους».
Ψίθυροι Καρδιάς
Ο αταίριαστος και απαγορευμένος έρωτας της τσιγγάνας Ερατούς και του αρχιτέκτονα Αντώνη ήρθε να αναστατώσει δύο διαφορετικούς κόσμους. Η σειρά ερήμωνε τους δρόμους και έκλεινε τον κόσμο στα σπίτια του. Τον Φεβρουάριο του 1998, είχε κάνει ρεκόρ τηλεθέασης, αγγίζοντας το 76,7% και κάνοντας όλους να τραγουδούν «τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δεν σκέφτηκα…».
Δύο Ξένοι
Οταν μιλάμε για αταίριαστους έρωτες, μιλάμε για τη σειρά Δύο Ξένοι. Η Μαρίνα και ο Κωνσταντίνος, δύο διαφορετικοί άνθρωποι, συναντιούνται και ερωτεύονται. Ανάμεσα τους η Ντένη και η Φλώρα εκτοξεύουν βιτριολικές ατάκες, κάνοντας πολλούς να γελούν μέχρι και σήμερα. Ειδικά η Ντίνα Κώνστα ως Ντένη Μαρκορά λατρεύτηκε και συνεχίζει να λατρεύεται.
Ατάκες που έμειναν: «Τι λες μωρή διασταύρωση ασβού με μυρμηγκοφάγο», «Τώρα θα σε χαστούκιζα αλλά θα μου χαλάσει το μαλλί». Και επειδή μία δεν είναι αρκετή απολαύστε τη Ντένη Μαρκορά:
Κωνσταντίνου και Ελένης
Η Ελένη Βλαχάκη και ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός αναγκάζονται να συγκατοικήσουν σε ένα σπίτι στο Μαρούσι με την άκρως αντίθετη ματιά τους στη ζωή να συνυπάρχει με απρόοπτα αποτελέσματα. Η σειρά του Χάρη Ρώμα συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι και σήμερα να μας κρατά συντροφιά τα μεσημέρια, με κανέναν να μην την έχει βαρεθεί.
Ατάκα που έμεινε: «Μοναδική μου αγάπη».
Η Αίθουσα του Θρόνου
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, η σκηνοθέτης Πηγή Δημητρακοπούλου μας μεταφέρει στη Σύρο του 1966. Το νησί «ταράζει» η άφιξη του Λουκά Δελόγγη και της Γλαύκης Αρχοντίδη. Η συνάντηση των δύο θα αποδειχθεί μοιραία, με το έρωτα και τη ζωή να συναντούν τον θάνατο.
Εγκλήματα
Ο σουρεαλισμός παίρνει «σάρκα και οστά» στην ελληνική τηλεόραση από τον σεναριογράφο Λευτέρη Παπαπέτρου. Ο έρωτας της Φλώρας και του Αλέκου, οι απεγνωσμένες απόπειρες της Σωσως να τους σκοτώσει, η ανακάλυψη της Κορίνας από τον Αχιλλέα πλέκουν το σενάριο με τις απρόβλεπτες καταστάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ολα πάνε καλά, μέχρι που αρχίζουν τα εγκλήματα…
Ατάκες που έμειναν: «Ουφφ πλήττω».
Είσαι το ταίρι μου
Ο έρωτας κάλλη δεν κοιτά. Οι ζουμερές γυναίκες παίρνουν την «εκδίκησή» τους χάρη στη Στέλα, η οποία και ζευγαρώνει με τον Σωτήρη. Η αλλαγή ταυτότητας της Στέλας και της Βίκης, δημιουργεί μια ρομαντική και σπιρτόζα σειρά, με τους τηλεθεατές να αγαπούν τον Αλέξη Γεωργούλη και το ιγκουάνα του Λάζαρου (Αρη Σερβετάλη) να γίνεται το αγαπημένο κατοικίδιο.
Ατάκες που έμειναν: «Χάιδεψε το, δεν δαγκάνει» και «Σωτήρη γύρνα πίσω θα φαρμακωθώ».
Στο Παρά Πέντε
Ο Γιώργος Καπουτζίδης έπιασε για δεύτερη φορά την πένα του και έμελε να δώσει πνοή στις κωμικές σειρές. Πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι με κανένα κοινό σημείο, φαινομενικά, προσπαθούν να ξετυλίξουν τη δολοφονία ενός υπουργού. Σε ένα άκρως ξεκαρδιστικό κυνηγητό ανακαλύπτουν πως πέρα από μια φιλία τους ενώνει και το παρελθόν.
Πέρα από τη Ντάλια, τη Ζουμπουλία, την Ανγκέλα τον Φώτη και τον Σπύρο, η Σόφη και Θεοπούλα έγιναν οι αγαπημένες μας γιαγιάδες.
Ατάκες που έμειναν: «Κόβεται το σεξ» και «Ιιιιιι…».
Το Νησί
Η ιστορία της Σπιναλόγκας, το νησί των λεπρών, άνοιξε τις πύλες του το 2010 και συνεπήρε το κοινό. Στιγμές αγάπης, έρωτα, τρυφερότητας είχαν θέση στο νησί όπου κατοικούσε η νόσος Χάνσεν. Η σειρά ήταν διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Βικτόρια Χίσλοπ και θεωρείται μια από τις ακριβές παραγωγές της τηλεοπτικής ιστορίας.
Οι παραπάνω σειρές και άλλες πολλές άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση και θέλουμε ξανά και ξανά να τις βλέπουμε.
Πηγή