Κάποτε το ονομάζαμε ιψενικό τρίγωνο. Σήμερα απλώς πασπαλίζουμε τις τύψεις μας με λίγο glitter από το βαζάκι της αξόδευτης αγάπης μας και μπαίνουμε πιο βαθιά στο παιχνίδι:
Αναζητάμε λίγο σασπένς, έντονες συγκινήσεις και φυγή από την καθημερινότητα. Θέλουμε να νιώσουμε όπως η ριψοκίνδυνη και μοιραία Λίζμπεθ Σάλαντερ στην ταινία “Το κορίτσι με το τατουάζ”. Εντάξει, μπορεί να μην έχουμε δίπλα μας τον Ντάνιελ Κρεγκ, αλλά και ο νέος λογιστής στο γραφείο δεν είναι καθόλου άσχημος.
Στο μπεστ σέλερ “How Can I Ever Trust You Again? Infidelity From Discovery to Recovery in Seven Steps” (Πώς μπορώ να σε εμπιστευτώ ξανά; Η απιστία από την ανακάλυψη στην ανάρρωση σε επτά βήματα, εκδ. Bloomsbury Publishing PLC), ο Άντριου Μάρσαλ, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρει: «Είτε πρόκειται για μια απογοητευμένη σύζυγο που πέφτει στην αγκαλιά ενός γοητευτικού άντρα είτε για μια φοιτήτρια που παίζει τόσο με τον πρώην όσο και με ένα νέο εραστή, η δικαιολογία είναι η ίδια: αγαπώ και τους δύο!
Τέσσερις λέξεις που ακούγονται συχνά από νέες γυναίκες με πολλές ευαισθησίες και ακόμη περισσότερες τύψεις: Γνωρίζουν πως έχουν μπει σε μια περιπέτεια που πληγώνει τόσο τις ίδιες όσο και εκείνους που αγαπούν. Ακούγοντας αυτές τις γεμάτες πάθος, πόθο και ενοχές μαρτυρίες, αναρωτιέμαι για το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν οι πελάτισσές μου: Θέλουν να δείξουν πως έχουν τόσο μεγάλη καρδιά, που μπορεί να χωρέσει δυο διαφορετικούς ανθρώπους ταυτόχρονα ή θέλουν να αποδείξουν πως είναι ακαταμάχητες;».
Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα… Η ψυχολόγος Χριστίνα Χουσιάδα, συνεργάτιδα του καθηγητή Θάνου Ασκητή στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, αναφέρει: «Παλαιότερα, αυτού του τύπου η παράλληλη σχέση ήταν πιο συνηθισμένη στους άντρες. Μόνο εκείνοι είχαν το προνόμιο να εμπλακούν σε σχέση με δύο γυναίκες ταυτόχρονα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει». Λογικό. Ποια θα βρεθεί δίπλα στο βάζο με το μέλι και δεν θα μπει στον πειρασμό να πάρει μια γεύση;
Μία γυναίκα, δύο άντρες…
Ο Μάρσαλ τονίζει: «Όταν ζητάω από τις διχασμένες υπάρξεις που έρχονται στο γραφείο μου να μου εξηγήσουν τι σημαίνει για τις ίδιες η λέξη αγάπη, βλέπω ότι δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Συνήθως παίρνω απαντήσεις του στυλ: «τον βλέπω και νιώθω να με πλημμυρίζει τρυφερότητα» ή «αισθάνομαι την ανάγκη να τον φροντίσω» ή “θέλω το καλύτερο για κείνον», απαντήσεις μάλλον γενικές. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονται για το γάτο ή το σκύλο τους. Όμως, η αγάπη για τον ερωτικό σύντροφο διαφέρει και περιλαμβάνει τρία πράγματα: οικειότητα, πάθος και δέσμευση. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορούν να συνυπάρχουν όλα, όταν μιλάμε για παράλληλες σχέσεις».
Μήπως λοιπόν χρησιμοποιούμε την αγάπη ως άλλοθι για να πείσουμε τον εαυτό μας πως είμαστε φουλ ερωτευμένες; Μήπως για να μετριάσουμε τις τύψεις μας όταν κάνουμε έρωτα με τον ωραίο αρχιτέκτονα που μένει στο δεύτερο; Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τι μπορούμε να κάνουμε για να πάψουμε να ξεγελάμε τον εαυτό μας; Ο ειδικός συνεχίζει: «Κάντε ένα διάλειμμα. Καθίστε και ξεκαθαρίστε τι ακριβώς ζητάτε από τον άνθρωπο που θέλετε να έχετε κοντά σας. Ζυγίστε μέσα σας τα θετικά και τα αρνητικά των εραστών σας.
Ποιος πιστεύετε πως γεμίζει πραγματικά την καρδιά σας; Ποιος σας κάνει να αισθάνεστε σίγουρη κι ασφαλής; Με ποιον περνάτε καλύτερα στο κρεβάτι και ποιος είναι δίπλα σας, όταν τον χρειάζεστε; Αν απαντήσετε με ειλικρίνεια στα ερωτήματα αυτά, θα κάνετε τη σωστή επιλογή. Το επόμενο βήμα είναι να ψάξετε τον τρόπο να είστε ευτυχισμένες δίπλα στον άνθρωπό σας ξεχνώντας το παρελθόν».