Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014
3:00 μ.μ. |
Δράμα
|
Τοπικά
Διαδώστε το
Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, θα πραγματοποιήσει την ετήσια τελετή απονομής του Μακεδονικού Βραβείου, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου και ώρα 19:00μ.μ., υπό τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, του Δήμου Δράμας και της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας.
Τιμώμενη προσωπικότητα για το έτος 2014 είναι η αρχαιολόγος κ.Κατερίνα Περιστέρη, για τη συνολική και άοκνη προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωση την πρόσφατη σκαπάνη στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ:
Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου (ΦΕΚ 250/τ.Β΄/28-02-2002), το οποίο υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού, εδρεύει στην πόλη της Δράμας και λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα, με σκοπό την επιλογή και βράβευση ενός Έλληνα πολίτη, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες.
Ως θεσμός, δημιουργήθηκε από συμπολίτη μας, ο οποίος αποδεδειγμένα αγάπησε την Ελλάδα και τη Γνώση, με στόχο, όπως γράφει, να προσθέσει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του πολιτισμού μας, προκαλώντας έτσι την ευγενή άμιλλα μεταξύ των προικισμένων Ελλήνων και συνεπώς την παραγωγή πρωτότυπου πνευματικού έργου, ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει τη θέση της συγκριτικά με τις άλλες χώρες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος απαρτίζεται από τους κάτωθι:
- - Μαμσάκος Χριστόδουλος (Πρόεδρος - Δήμαρχος Δράμας)
- - Χατζηθεοδωρίδης Βασίλειος (Αντιπρόεδρος - Δάσκαλος & Συγγραφέας)
- - Τερζής Ανέστης (Γραμματέας - Αντιδήμαρχος Δράμας)
- - Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος (Ταμίας - Νομικός & Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)
- - Κετσιμπάση Κατερίνα (Ιστορικός-Αρχαιολόγος / Περιφερειακή Ενότητα Δράμας)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ (βιογραφικό σημείωμα):
Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ, εισαγωγική σειρά τρίτη και με άριστα στις επόμενες χρονιές) με τους καθηγητές Γ.Δεσποίνη, Μ.Ανδρόνικο, Δ.Παντερμαλή, Δ.Θεοχάρη. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές -DEA- στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο ParisI–Sorbonne – UFR d’ Art et d’ Archeologie – Prehistoire- Ethnologie – Anthropologie.
Παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (με καθηγητή τον P. Courbin). Εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associée) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales της περιοχής Ardèche.
Ως φοιτήτρια και στη συνέχεια ως πτυχιούχος, εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο, στην Εφορεία και στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων, καθώς και στην Αρχαιολογική Εταιρεία, ως επιστημονική συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Αρχαία Αμφίπολη σε ανασκαφές στο Βόρειο Τείχος, την Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα μέχρι και το διορισμό της, έπειτα από γραπτό διαγωνισμό το 1980 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Από το 1980 εργάζεται ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης (ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνια και στη Μεσημβρία – Ζώνη). Από το 1983 στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας (ανασκαφές Ν. Καβάλας Προϊστορικός Οικισμός Ντικιλί-Τάς και σωστικές οικοπέδων, Ν. Δράμας ανασκαφή Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, ανασκαφή Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης με τον Γ. Χουρμουζιάδη, ανασκαφή Ταφικών Τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών, Ν.Σερρών σωστικές ανασκαφές στην Αμφίπολη. Υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000 – Ανασκαφική έρευνα στη Θάσο ως υπεύθυνη αρχαιολόγος συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη θέση «Φαρί» σε αρχαϊκό αγγειοπλαστείο καθώς και στον Αρχαιολογικό Χάρτη νήσου Θάσου). Στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε ως Διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας στις αρχές του 2004 και συνεχίζει μέχρι σήμερα (ανασκαφές στον Νέο Σκοπό που μετά τις ανασκαφές έγινε η ταύτιση με την «Αρχαία Βέργη», αποικία των Θασίων επί του Στρυμόνα, ακόμη στο «Μαύρο Βράχο» Σιδηροκάστρου όπου βρέθηκε Ιερό Νυμφών, Απόλλωνα και Πάνα Ρωμαϊκών Χρόνων, στην Αρχαία Άργιλο καθώς και στην Αρχαία Αμφίπολη όπου έγινε ανασκαφή 400 τάφων Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων στο πλαίσιο του Οδικού Άξονα Σερρών Αμφίπολης 2010-2012, ανασκαφή σπιτιών του Αρχαίου Οικισμού και από το 2009-2010 ανασκαφή στο Αρχαϊκό Νεκροταφείο περιοχής Λόφου Καστά και στη συνέχεια από το 2012 μέχρι σήμερα η ανασκαφή στον Ταφικό Περίβολο και στον Τάφο Τύμβου Καστά).
Στο Ν. Σερρών υλοποιήθηκαν κατά το 2011-2013 δύο έργα ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης με τίτλους «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης» και «Κατασκευή στεγάστρου προστασίας στην Παλαίστρα Αρχαίου Γυμνασίου Αμφίπολης» , που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο τέλος του 2013 καθιστώντας το χώρο επισκέψιμο.
Διαδώστε το
|
FOLLOW PROKLITIKO
Follow @Proklitiko
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου